čtvrtek 15. listopadu 2012

Co se stalo v Íránu

Máme pro Vás další článek! Tentokrát Vás budeme informovat, co se stalo v Íránu. Do debat mezi Izraelem a Íránem se postavilo Rusko, které je znepokojeno a snaží se předejít případnému konfliktu.

 



http://www.tagseoblog.de/images8/stop-google.pngKoncem září oběhla světem zpráva, že Írán zablokoval internetovou službu Google.com se všemi pod aplikacemi až do odvolání. Proč se to stalo? Podle íránského úřadu se jednalo na žádost samotných občanů, kterým se nelíbilo, že na video serveru youtube.com je ke zhlédnutí trailer k videu Nevinnost muslimů. K doplnění - Server Google totiž před pár lety odkoupil Youtube. Írán už dokončil řadu opatření a blokádu sociálních sítí jako jsou Facebook, Twitter, anebo portály BBC a CNN. Po tomto kroku Írán zřizuje vlastní národní počítačovou síť, kterou bude koordinovat úřad vlády. Tímto se Írán stal jednou zemí, co se týče cenzury internetové sítě.
 

V Teheránu 4. Října proběhly masové protesty. Proti těmto protestantům byla nasazena domobrana. Příčinou protestů byl prudký vzrůst cen, které stoupaly až o 70%, což se dá skoro označit za hyperinflaci.  Íránská měna se nazývá rijál. Důsledkem tohoto poklesu jsou podle vědců sankce, které dostal Írán za svůj jaderný program, jelikož nedopustil mezinárodní dohled při výzkumu.

http://www.farsinet.com/toman/images/iri_20000rf.jpg
Riján

http://previous.presstv.ir/photo/20120922/fathi20120922101610580.jpg
 Podle íránského vůdce vojenských sil Mohammada Ali Jafariho se blíží konflikt mezi Íránem a Izraelem. Na vojenském zasedání nešetřil slovy a pojmenoval Izrael jako nádor, který je potřeba odstranit jestliže zaútočí.  Podle něj se Izrael nemůže rovnat íránské vojenské síle, když USA odstoupily od údajného útoku a jsou zaslepeni nenávistí k muslimům a maskují to jaderným programem. Dosud se však nestalo, že by Írán připustil debatu o válce.
 

 

V Rusku se však ministr zahraničí Sergei Lavrov domnívá, že by Írán nebyl schopný vést válku a použít jaderné zbraně proti Izraeli, jelikož v něm žije přes milion muslimů. A také hájil Írán výrokem, že dosud nebyla prokázaná přítomnost jaderných zbraní v Íránu.
 

 Zdroje:

  • Lavrov: Israeli Arabs Will 'Save' Israel From Iranian Nukes. In: Http://www.israelnationalnews.com [online]. 2012 [cit. 2012-12-09]. Dostupné z: http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/160765#.UKUo3IaWyZE
  • Israel's policies will eventually result in attack on Iran: Cmdr. In: Http://www.presstv.ir [online]. 2012 [cit. 2012-12-09]. Dostupné z: http://www.presstv.ir/detail/2012/09/22/262950/war-with-iran-will-eventually-happen/
  • Írán začal blokovat Google a Gmail. Plánuje spustit svůj vlastní internet. In: Http://zpravy.ihned.cz [online]. 2012 [cit. 2012-12-09]. Dostupné z: http://zpravy.ihned.cz/svet-blizky-vychod/c1-57626480-iran-zacal-blokovat-google-a-gmail-planuje-spustit-svuj-vlastni-internet
  • Íránské hospodářství je v rozkladu, v Teheránu propukly protesty. In: Http://zpravy.idnes.cz [online]. 2012 [cit. 2012-12-09]. Dostupné z: http://zpravy.idnes.cz/protesty-v-iranu-kvuli-inflaci-a-ekonomickym-sankcim-p0o-/zahranicni.aspx?c=A121003_182943_zahranicni_aha



1 komentář:

  1. Opět je to chaotické, podivně ozdrojované a pletete si protestující a protestanty. Stavte se za mnou na konzultace, chcete-li pokračovat, takto by to dále nešlo, je třeba se ujasnit, co máte dělat.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za příspěvek