čtvrtek 13. prosince 2012


ÁZERBÁJDŽÁNSKÁ MENŠINA V ÍRÁNU 2/2

V tomto příspěvku navážu na předchozí téma o ázerbájdžánské menšině v Íránu a zaměřím se nyní spíše na aktuální situaci a spekulace o budoucnosti menšiny a také se seznámíme s hnutím GAMOH a jeho cíli.

Hnutí GAMOH

GAMOH nebo také anglicky SANAM (Southern Azerbaijan National Awakening Movement) můžeme do češtiny přeložit asi jako obrozenecké hnutí jižního Ázerbájdžánu. Bylo založeno v roce 1995 Mahmudalem Chereganim. Cheregani byl v devadesátých letech za své postoje zadržen a mučen Íránskou vládou, ta ho pak na žádost OSN propustila. Svého poslání se i přes zdravotní postižení způsobené mučením nevzdal a přednášel o GAMOH a svých názorech i v zahraničí.

GAMOH má i svou vlajku, velmi podobnou vlajce Ázerbájdžánu
Podle něj není hlavním cílem GAMOH odtrhnutí se od Íránu a přidání se k Turecku nebo Ázerbájdžánu, i když někteří členové této organizace tuto myšlenku zastávají. Jeho cílem je nežít pod vládou islámského režimu a nastolení demokracie v Íránu. Hovoří také o federalizaci státu a požaduje větší respekt Íránu k Azerům.
Od roku 2002 se GAMOH rozšiřuje na mezinárodní úroveň a je znám i v Evropské unii. Sídlí v městě Baku v Ázerbájdžánu, jeho sídlo v jižním Ázerbájdžánu (na území Íránu) je tajné. GAMOH je také politickou stranou Íránu, jejíž příznivci jsou často pronásledováni, avšak voličů a stoupenců této strany a hnutí neustále přibývá a čítá na miliony.

Snahy o nezávislost

V posledních měsících nabrali události rychlejšího spádu. V květnu tohoto roku se v Ankaře uskutečnilo zasedání zástupců azerských Íránců, kde založili Jihoázerbájdžánskou národní radu, jejíž hlavním cílem je nezávislost jižního Ázerbájdžánu na Íránu. Zdůrazňuje však, že chtějí nezávislosti dosáhnout mírovou cestou a zvažují případné připojení oblasti k Turecku nebo Ázerbájdžánu. Také vysvětlují, že pravým důvodem k odtrhnutí se je již století stará touha o věc a aktuální nespokojenost uvnitř Íránu. Zároveň popírají, že by tento koncil spolupracoval s vládami USA nebo Izraelem s cílem oslabit Írán.

Na druhou stranu, jsou v Íránu Azerové, kteří jsou proti odtržení. Jak jsem již v předchozím článku zmiňoval, nemají všichni íránští Azerové takové nacionální cítění a jsou moc dobře integrováni v rámci Íránu. Zajímavé byly některé komentáře pod článkem s velmi odlišnými názory:[1]

·         down with panturks i am azari i am iranian
·         100% support!! Nothing is better than independence. We should start sending out petition for this noble cause. Please us give up your Iranian citizenship
·         A smarter idea would be mass resettlement in Azerbaijan. The money of the Persian people has been used to build the infrastructure in Northwest Iran and to declare independence is a treachery to Persians.
·         South Azeri People will get their independence sooner or later.I think justice should be done, it is a real time now.

Turecko nebo Ázerbájdžán

Nabízí se otázka, proč lidé z jižního Ázerbájdžánu zvažují přičlenění k Turecku spíše než k Ázerbájdžánu. Důvod je prostý. Z hlediska etnicity jsou vlastně Ázerbájdžánci Turkové a jejich jazyk je podobný Turečtině. Jediným problémem by mohlo být náboženství, avšak mnoho Azerů nevidí problém konvertovat ze Shii k Suně a někteří již tak v rámci asimilace (k Turecku) činí. Hlavním důvodem proč se přičlenit k Turecku a ne Ázerbájdžánu je nevíra v ázerbájdžánskou vládu. Mnoho íránských Azerů považují ázerbájdžánskou ekonomiku za stagnující a všímají si korupce uvnitř vlády, navíc se jim zamlouvá větší demokratičnost Turecka.

Zdroje:

Iranian Azeris set up national council in Turkey, aspire for independence. In: Http://www.todayszaman.com [online]. 2012 [cit. 2012-12-13]. Dostupné z: http://www.todayszaman.com/news-280353-iranian-azeris-set-up-national-council-in-turkey-aspire-for-independence.html

Azerbaijani Turks of Iran: Will They Lead a Revolution Again?. In: Http://web.archive.org [online]. 2002 [cit. 2012-12-06]. Dostupné z: http://web.archive.org/web/20080410083442/http://www.csis.org/media/csis/events/020808.pdf

Iran’s Azeri Question: What Does Iran’s Largest Ethnic Minority Want?. In: Http://www.eurasianet.org [online]. 2003 [cit. 2012-12-06]. Dostupné z: http://www.eurasianet.org/departments/culture/articles/eav041503.shtml



[1] Internetový článek na servru todayszaman.com dostupný z: http://www.todayszaman.com/news-280353-iranian-azeris-set-up-national-council-in-turkey-aspire-for-independence.html

1 komentář:

  1. Vcelku fajn, ale zase by to chtělo poněkud opravit/vylepšit.
    1. ten váš národní koncil bude asi špatný překlad anglického council (rada).
    2. Formulace "z hlediska národnosti" je v kontextu toho, že hovoříte o jazyku, poněkud nešťastná. Národnost vůbec je nešťastný termín, raději používejte termíny "národ" či "etnicita" - ono totuž v případě chápání se jako jeden národ nemusí jazyková rozrůzněnost hrát roli a naopak stejný jazyk může používat více etnik.
    3. Pokud někteří Azerové konvertují k sunnistskému islámu, určitě to nebude asimilací - pokud jsou v Íránu, žijí v dominantně šíitském prostředí. Je možné, že se v tomto případě jedná o již v Turecku žijící Azery, kterých je již několik set tisíc, co jsem tak různě četl.
    4. Ohledně ekonomiky - to je docela zajímavé, že Ázerbájdžán takto vnímají, jeho ekonomika vypadá velmi živě - ale tak to není na opravu, to je jen poznámmka.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za příspěvek